Utolsó kommentek

  • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat sem ismertük igazán, csak úgy össze-vissza játszottunk. (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
  • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
  • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
  • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet szedni szinte egész télen keresztül - a sorába meg mehet hónapos retek vagy nyári retek. Arra azért ne... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
  • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, paradicsom, paprika szépen termett, idén az uborka volt jóval kevesebb, mint szokott lenni. Igyekszem-i... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek

  • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat... (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
  • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
  • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
  • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet sz... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
  • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, par... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
  • Utolsó 20

Kis kert, nagy öröm.

lancelotbéka 2018.06.23. 17:15

dsc_0111.JPG Régebben írtam már róla, hogy egy piciny kertecskét művelünk, lekerítve az udvarban. Művelünk, többesszámban, mert kisfiunk, mióta járni tud, azóta kertészkedik velem, veteményezni, palántálni, locsolni elképzelhetetlen nélküle.

 Nem a spórolás miatt kertészkedünk, hanem a kert adta apró örömök miatt, februárban elvetni a magokat kis pohárkákba és várni, hogy kikeljenek, nézni ahogy nőnek, majd május elsejével kiültetni őket a kertbe, várni az első virágok megjelenését, nézni, ahogy növekednek, majd az első termések eljövetele és megkóstolása, ezek az élmények megfizethetetlenek egy Pesten élő kisfiúnak. 

Idén csíráztattunk 7 szem krumplit, nemrég ástuk ki az új burgonyát, 65 szem lett belőle , Botond nagy büszkeségére.                                                                                                                                                                                             

botika.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Van egy kis fűszerkert sarok, mentával, zsályával, metélőhagymával és petrezselyemmel,bazsalikommal, rozmaringgal. Cukkinik, uborkasor, 4 fajta paradicsomból 10 tő, kápia és csípőspaprikák és némi fokhagyma  kínálja bájait kis birodalmunkban, az első cukkinik, paradicsomok már 2 hete az asztalunkra kerültek.

 Egy régi, kedves barátom facebookon ezt a hozzászólást írta Botond fotójához a krumplikkal :

 " Itt kezdődik a teremtés...A föld szeretetére és megértésére való nevelés. Jobb ilyen ismeretet , sikerélményt adni a fiad kezébe, mint okostelefont. Ügyes gazdák voltatok."

dsc_0109_2.JPG

                                                          dsc_0110_2.JPG

Címkék: egyéb fotók Botond kisfiunk

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lancelotbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr5514066893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2018.07.31. 06:17:36

Lehet kapni nyári retket is. Ja, a krumpli vetése sincs még elkésve - csak egy kicsit. :) Ha kell újhagyma szeptemberre-októberre, akkor... Annak sincs még későn (dughagymáról) - meg lehetne még sorolni. Remélem embert nevelsz a fiadból. :P

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2018.09.09. 07:11:42

@szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, paradicsom, paprika szépen termett, idén az uborka volt jóval kevesebb, mint szokott lenni.
Igyekszem-igyekszünk emberré nevelni a fiunkat, a szó legnemesebb értelmében.

szivar 2018.09.09. 15:04:36

@lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet szedni szinte egész télen keresztül - a sorába meg mehet hónapos retek vagy nyári retek. Arra azért nem árt figyelemmel lenni, hogy május elejére-közepére már rúgni fogja a magszárat, a gyökere meg megfásul - viszont addig nem kell pucolgatni a gyökeret, mert elég bő vízben átsúrolni egy mosogatószivaccsal és mehet a kajába. Jó, nem lesznek karó vastagságúak, inkább pálcika vékonyságúaknak lehet nevezni. :) Szerintem nektek hármótoknak olyan két négyzetméternyi vetemény elég is lesz egész télre vetítve.

A salátát is most érdemes vetni, s ahogy az idő engedi (kora tavasszal), akkor meg szétültetni a palántákat. Pl. a május királya április elején szedhető, fólia alatt meg már januárban...

Vöröshagymát dughagymáról ültetve két hónap múlva lehet kajcsizni az újhagymát. A medvehagymát meg érdemes halogatni pár hónapot (október-november), mint ahogyan az őszi fokhagymát is. Ez utóbbi hálás növény, idén egyszer kellett kapálni. :)

Szóval lehet még ilyenkor is mit csinálni a kertben. :)

Nem, nem félek attól, hogy nemnormális embert fogtok nevelni a fiadból. Erre nekem nagyobb esélyem lenne. :P
süti beállítások módosítása