Utolsó kommentek

 • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat sem ismertük igazán, csak úgy össze-vissza játszottunk. (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
 • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
 • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
 • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet szedni szinte egész télen keresztül - a sorába meg mehet hónapos retek vagy nyári retek. Arra azért ne... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
 • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, paradicsom, paprika szépen termett, idén az uborka volt jóval kevesebb, mint szokott lenni. Igyekszem-i... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
 • Utolsó 20

Utolsó kommentek

 • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat... (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
 • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
 • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
 • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet sz... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
 • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, par... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
 • Utolsó 20

Gombfoci, a régi-új hobbi.

lancelotbéka 2019.02.18. 03:37

 Bizony, gombfoci. Régen, mikor nem volt Xbox , Playstation , FiFa játék meg mifene, ez jelentette nekünk a fociimádatot (már amikor nem a lasztit rúgtuk erdőkön-mezőkön, tereken, pályákon).  Edzők, szövetségi kapitányok voltunk, bajnokságokat játszottunk - akár egyedül is - füzetben vezetve az eredményeket, tabellákat, a góllövőket. Népsport, Képes sport, Labdarúgás, ezekből az újságokból vágtuk ki a játékosok képeit, így aktualizálva a csapataink játékoskeretét. Sajnos, így sok régi, eredeti kép kukába is került, de nem bánnám, ha újra itt lennének előttem!

 Felnőttünk, munka, majd családalapítás, így a napi hajtásban elfelejtődött ez a szép és izgalmas játék, hobbi. Nálam is ez történt. Egészen most karácsonyig. 5 éves kisfiunkat megleptük 2 csapattal, kíváncsian várva a hatást.

 Frenetikus volt. Boti elsőre megszerette a gombfocit. Én pedig újra megéreztem a varázslatot, ami gyerekként megérintett. Egy szó, mint száz, elkezdtük-elkezdtem újra gyűjteni a csapatokat. Beleástam magam a témába és meglepődve jöttem rá, hogy mennyiféle és fajtájú játékostest létezik. Anno volt a "hagyományos" gombfoci , volt a plexis tetejű, amit csak emeletesnek hívtunk, és a kis lapos játékosok. Nos, hogy mennyire nem így van, íme egy kép, a gombfocik fajtáiról:

 

med_0014649427.jpg

 

 

 Most kb: 80 csapatunk van, egy csomó üres test és játékosképek pedig rendszerezve várják, hogy előbb-utóbb kiegészüljenek és csapattá váljanak. Nagy részüket vásároltam, kisebb részt pedig ingyen, vagy egy csokiért, kávéért cserébe kaptam, sokszor ömlesztve, üres testeket, külön kupac képeket, imádjuk Botival rendszerezni , válogatni őket. Közben mesélek neki a csapatokról, országokról, városokról, így játszva tanul földrajzot és egy kis történelmet is, a játék mellett.

 Némelyik oldalon horrorisztikus áron kínálnak gombfoci csapatokat , balekokra várva, mintha valami antik festményekről beszélnénk, pedig ahogy egyik ismerősöm mondta " 40 éves férfiak gyűjtenek 40 forintot érő alapanyagból készült, 40 éves műanyag játékokat" , úgyhogy az is marha aki 10 ereket fizet, vagy kér egy csapatért.... Igaza van. Jó pár csereberélős, adok veszek csoportban benne vagyok, na meg minden ismerősömnek fel szoktam hívni becses figyelmét arra, hogy nézzen szét a pincében-padláson, a szomszédnál is, hátha talál elfekvőben csapatokat, akár hiányosan is , vevő vagyok rá. Így reális áron sikerül is bővíteni a gyűjteményünk. Úgyhogy, kedves olvasó, nézz csak szét otthon is, légyszíves és ha találsz gombfocit, gondolj ránk!

Címkék: gombfoci Botond kisfiunk

1 komment

Csigakrém.

lancelotbéka 2018.12.23. 05:53

 Tegnap reggel indultam fodrászhoz, de előtte még be kellett mennem a postára. Angyalkámnak felcsillant a szeme és előállt egy pazar ötlettel:

- Ha már arra jársz, a karácsonyi vásárról kellene nekem valami.

Felberregett a fejemben a vészcsengő. Eszembe jutott egy történet, mikor valami hajfestéket keresve bolyongtam fél órát a drogériában, tétován markolászva-nézegetve a festékek garmadáját, mint egy tatarozásra készülődő, kivénhedt playboy...

- Ki akarsz nyírni... - nyögtem fel. 

- Dehogy, azt sem tudod mit szeretnék!

- Addig jó nekem... Na, miről lenne szó, mert hajfestéket nem veszek még egyszer!

- Egy arckrém kellene. Csigakrém!

- Aha. Azt a gordonremszitől kérd, jó? Szívatsz, mi?

- Dehogy, tényleg van ilyen krém!

- Persze, majd gondolod, hogy odaállok az eladó elé, hogyaszongya , csigakrémet kérnék! Ja, meg kígyónak lábsót, madaraknak fogsort!  Mire ő megkérdezi, házas, vagy meztelen csigásat kér? Na ne... Engem ugyan nem fogsz kelepcébe csalni szívem. Majd a nyáron kifekszel hajnalban a veteményesbe, lesz ott majd csiga bőséggel, úgy kenegeted velük magadat, ahogy akarod.

Még hogy csigakrém...

Ui: mint kiderült, tényleg létezik...

-

 

Címkék: humor

2 komment

Orr(ontás).

lancelotbéka 2018.09.07. 17:11

 Angyalkám hazaért a munkából, csá és puszi, majd negédesen mosolyogva illegette magát előttem. Gyanút fogtam, hogy itt most fennforgás van, valamit észre kéne vennem. Valami változást. Nézzük csak!

A frizura szerintem ugyan olyan, mint utolsó emlékem óta. Legalább is nekem úgy tűnik... Kétségbe esetten néztem végig a ruházatát, de nem tudtam eldönteni, van e valami új hacuka rajta, vagy netán és esetleg új pipellőben feszít életem. Summa-summárum, meg voltam lőve.

 - Nem érzel valami illatot? - jött a felmentő kérdés.

- Kutyaszarba léptél?

- Baszdki... Szagold meg a nyakam!

- Talán valami citromfű illatot mintha éreznék. - próbáltam nyomot fogni, mint Kántor az OTP-előtt.

- Pasik... Szagold meg a csuklómat!

Szagoltam.

- Megvan! Szalámis zsemlét ettél!

- Ezt nem hiszem el! A kedvenc parfümömmel vagyok befújva....

- Miért nem ezzel kezdted szívem? Mi a fenének kell itt ki mit tudot rendezni ?  Egyébként még az jutott eszembe, hogy új öblítő volt a mosógépben...

Címkék: humor

Szólj hozzá!

Kis kert, nagy öröm.

lancelotbéka 2018.06.23. 17:15

dsc_0111.JPG Régebben írtam már róla, hogy egy piciny kertecskét művelünk, lekerítve az udvarban. Művelünk, többesszámban, mert kisfiunk, mióta járni tud, azóta kertészkedik velem, veteményezni, palántálni, locsolni elképzelhetetlen nélküle.

 Nem a spórolás miatt kertészkedünk, hanem a kert adta apró örömök miatt, februárban elvetni a magokat kis pohárkákba és várni, hogy kikeljenek, nézni ahogy nőnek, majd május elsejével kiültetni őket a kertbe, várni az első virágok megjelenését, nézni, ahogy növekednek, majd az első termések eljövetele és megkóstolása, ezek az élmények megfizethetetlenek egy Pesten élő kisfiúnak. 

Idén csíráztattunk 7 szem krumplit, nemrég ástuk ki az új burgonyát, 65 szem lett belőle , Botond nagy büszkeségére.                                                                                                                                                                                             

botika.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Van egy kis fűszerkert sarok, mentával, zsályával, metélőhagymával és petrezselyemmel,bazsalikommal, rozmaringgal. Cukkinik, uborkasor, 4 fajta paradicsomból 10 tő, kápia és csípőspaprikák és némi fokhagyma  kínálja bájait kis birodalmunkban, az első cukkinik, paradicsomok már 2 hete az asztalunkra kerültek.

 Egy régi, kedves barátom facebookon ezt a hozzászólást írta Botond fotójához a krumplikkal :

 " Itt kezdődik a teremtés...A föld szeretetére és megértésére való nevelés. Jobb ilyen ismeretet , sikerélményt adni a fiad kezébe, mint okostelefont. Ügyes gazdák voltatok."

dsc_0109_2.JPG

                                                          dsc_0110_2.JPG

Címkék: egyéb fotók Botond kisfiunk

3 komment

süti beállítások módosítása