Utolsó kommentek

  • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat sem ismertük igazán, csak úgy össze-vissza játszottunk. (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
  • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
  • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
  • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet szedni szinte egész télen keresztül - a sorába meg mehet hónapos retek vagy nyári retek. Arra azért ne... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
  • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, paradicsom, paprika szépen termett, idén az uborka volt jóval kevesebb, mint szokott lenni. Igyekszem-i... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek

  • Odin88: Gyerekkoromban nekem is volt a félgömb alakúból egy csapat, de bevallom őszintén még a szabályokat... (2019.04.12. 23:52) Gombfoci, a régi-új hobbi.
  • lancelotbéka: @Odin88: Akkor most már tudom, mitől oi babapopsi símaságú az arcbőröd. :) (2018.12.24. 06:08) Csigakrém.
  • Odin88: Legközelebb szólj nekem, van néhány erre alkalmas achát csigám, tuti olcsóbb, mint a krém :) (2018.12.23. 10:00) Csigakrém.
  • szivar: @lancelotbéka: S akkor most még vethettek petrezselymet is, a zöldjét időjárástól függően lehet sz... (2018.09.09. 15:04) Kis kert, nagy öröm.
  • lancelotbéka: @szivar: 2x vetettünk krumplit, a zöldbab második vetése utáni bő termés is leszedve. Cukkini, par... (2018.09.09. 07:11) Kis kert, nagy öröm.
  • Utolsó 20

Végképp eltörölni - kézírás.

lancelotbéka 2012.10.05. 16:27

Az Egyesült Államok 42 államában nem kötelező tananyag az iskolákban a folyó kézírás oktatása. A nebulók ehelyett gépírást és szövegszerkesztést tanulnak. Vagyis jönni fog egy új generáció, akik nem fogják tudni elolvasni mondjuk azt a kis táblát a bolt ajtaján, amit Csien a vegyeskereskedő és kínai patikus akasztott ki, ráfirkálva, hogy rögtön jön ( elment kóbor kutyákat begyűjteni ), nem fogják tudni elolvasni a kézzel papírra vetett üzeneteket, leveleket, nem fognak tudni feljegyezni hirtelen valamit, ha nincs a kezük ügyében ájfon, notbuk és egyéb technológia, aláírni sem tudják majd a nevüket egy szerződésre, átvételi elismervényre.

Nem. Nem vagyok a haladás ellen, szerintem is időben kell megtanítani a kölköket gépírásra, szövegszerkesztésre, mert ez a jövő. De a kézírásra is szükség van, többek között az előbb felsoroltak miatt.

Érdekes módon sok cég kér kézzel írott önéletrajzot a náluk munkára pályázóktól, ugyan miért? A kézírásból sok mindenre lehet következtetni a személy műveltségére, intelligenciájára, személyiségének előnyös és hátrányos oldalaira. Erre való a grafológia tudománya.

Nemrég találtam pár képeslapot, amiket anno a családom tagjai küldtek nekem a laktanyába, mikor baka voltam. Fura melegség járta át a szívem, mikor elolvastam édesanyám sorait, majd felidéződött nagymamám hangja és arca, mikor  apró, gyöngybetűit láttam. A személytelen gépírás a büdös életben nem fog felidézni ilyen emlékeket, érzéseket.

De van itt egy másik bökkenő is a kézírás eltörlésével kapcsolatban.

A kézírás tanulása és művelése a szem-kéz koordinációjának legfontosabb eszköze. Az egyik legösszetettebb agyi tevékenység, egyszerre finommotoros mozgás, gondolati reprezentáció, rajzkészség és kommunikáció. Érthető? Ezek mind erősödnek, fejlődnek a gyerekekben, miközben írni tanulnak. Ha ez elvész, vagy korlátozva lesz, akkor jöhet az modern kőkorszak. Számítógépeket kezelni és azon keresztül kapcsolatot tartani a világgal, miközben kőbunkó népek jó fogyasztóként élik a világukat egy technokrata, érzelem mentes világban.

Címkék: gondolatok

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lancelotbeka.blog.hu/api/trackback/id/tr304821943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter... (törölt) 2012.10.05. 18:58:55

Teljesen egyetértek a poszttal. A probléma nyilván az, hogy a iskolai tananyag exponenciálisan növekszik. Ma már nem lehet, úgy kiengedni egy 18 évest a gimiből, hogy ne rendelkezzen minimális jogi, közgazdasági, informatikai,... ismeretekkel. Nyilván ezzel párhuzamosan fölvetődik a kérdés, hogy melyik területek kárára növeljük az ezen képzésekre szánt időt. Szerintem nem szabad a gondolkodást és az önkifejezésre kapcsolatos órákat csökkenteni.
Egyre több helyről hallom, hogy a lexikális tudásra kevésbé van szükség az internet korában. Ez ellen is fel lehet sorolni rengeteg érvet.
Én azt gondolom, hogy egy modern embernek folyamatosan fejleszteni tanulni, és fejlődnie kell, csak így lehet elérni, hogy megszerezze azt a tudást, ami hétköznapi életben való boldoguláshoz kell.

Szaszy G 2012.10.05. 23:04:01

"Számítógépeket kezelni és azon keresztül kapcsolatot tartani a világgal, miközben kőbunkó népek jó fogyasztóként élik a világukat egy technokrata, érzelem mentes világban."
Pont ez a cél/ a lényeg... ;)

szivar 2012.10.06. 02:19:38

Hát nem is tudom, hogy kinek a fejében fogalmazódott meg ez a remek ötlet. De azé' ez(eke)t az illető(ke)t kibasznám a préri közepére, mintegy ezeregy kilométerre a legközelebbi konnektortól - pár éves továbbképzésre. Egy általuk kiválasztott eszközt a kezükbe nyomva...

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.10.06. 05:54:09

@Dexter...: Én pedig a kommented tartalmával értek egyet.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.10.06. 05:55:10

@Szaszy G: Én azt nagyon jól tudom, hogy pontosan ez a célja a nem mondjuk ki kiknek....

Dexter... (törölt) 2012.10.06. 17:15:51

@Szaszy G: Imádom a semmilyen módon nem bizonyítható összeesküvés elméleteket, ezért csak 2 kérdésem lenne:

1, Vajon a 20-as évek vallásos iskolái vagy a szocialista oktatási intézményei tudatosságra, és önállóságra neveltek?

2, Bő 40 évig éltünk egy "nemfogyasztói társadalomban", az jobb volt?

Odin88 2012.10.06. 17:38:37

Dexter, a 20-as évek vallásos iskolái vagy az "átkos" szocialista intézményei felkészítettetek a valós életre a maguk eszmei vagy vallási nézeteik sulykolása mellett. Mi tornaórán még tornáztunk, mozogtunk, gyakorlati órán megtanultuk a fémek és faanyagok megmunkálását, a lányok ez idő alatt megtanultak főzni, varrni stb...
Az amit Te nem fogyasztói társadalomnak nevezel tévesen, valójában egy valódi átverés mentes fogyasztói társadalom volt mely biztosította a gyarapodást a munkaképes fogyasztónak. Jelenleg a "fogyasztó" folyamatosan ugyanazokat a termékeket veszi meg éves ciklusokban a gyarapodás legkisebb esélye nélkül. Régen egy szemeteslapát kibírt 20 évet vagy többet, most legfeljebb 6 hónapot, egy fehérnemű évekig használható volt, most 2-3 hónapig legfeljebb. Egy kazettás magnó 10 évet kibírt, most egy CD író 13 hónapot (1 év a jótállás meg még egy kicsit használható), nagyanyám mosógépe még kifogástalanul működik, anyámék 3 évente cserélik.
Ha ezt a részét nézzük igen jobb volt. A másik feléről meg annyit, hogy én kipróbáltam milyen politikai fogolynak lenni Kádár börtönében...

Szaszy G 2012.10.06. 18:38:29

@Dexter...: Szia neked is. Ne nekem lázadozz, nem én uszítok a jiddisek ellen, hiába is akarod rám húzni. Nézz körül a világban, vagy nézz bele a tükörbe, és látni fogod, hogy mennyi idióta ember van a Földön. Gyakorlatilag mindenki az, csak én már 1 lépéssel előrébb járok, mert rájöttem, hogy az vagyok. Fontosabb a gondolkodásom szabadsága, mint a hülye anyagias világnézet, ahol akkor vagy valaki, ha X cuccaid vannak. A cél pont az, hogy birkák maradjatok, mert akkor fogtok vásárolni, akkor pörög a gazdaság. Szerinted a reklámok, a marketing miről szól? Intelligens embernek nem tudsz eladni felesleges dolgokat, csak a birkáknak.
Szóval ne nekem gyere a hülye összeesküvés elméletekkel, mert az igazat megvallva nagy ívben teszek az ilyenekre, hogy népbutítás, emberek birkák szintjén tartása. Létezem, gondolkodok, tudom, hogy nekem mi az érték, az meg hogy ki tör hatalomra, vagy vagyonra, na azt meg lesz...om.
Üdv kedves Dexter :)

szivar 2012.10.06. 18:59:53

@Dexter...: A második pontra: Melyik a jobb? Amikor nincs télen tűzrevaló, vagy amikor csak szimplán nincs pénzed rá - de van? Mellesleg a 'nemfogyasztói társadalomban' nem lehetett nyakra-főre hiteleket felvenni, de nem is fenyegettet az a dolog, hogy holnaptól állástalan leszel...

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.10.07. 08:37:56

Szó sincs összeesküvés elméletekről. Gondolkodni kell, mi lehet a hírek hátterében, összefüggéseket keresni és nem csak azt hinni, amit és ahogy a média tálal a tömegeknek.
süti beállítások módosítása